Bay of Fundy

Bay of Fundy, de grootste getijdenverschillen ter wereld

okt 2, 2017 | Canada

De Bay of Fundy is een baai aan de Atlantische kust van Canada. De baai scheidt de provincies New Brunswick en Nova Scotia voor het grootste deel van elkaar. Hoewel deze baai op zich niet zo heel bijzonder lijkt, is het hier zeker de moeite waard om de verschillen tussen eb en vloed af te wachten.

Getijdenverschillen in de Bay of Fundy

De Bay of Fundy staat bekend om de grootste getijdenverschillen ter wereld. Het Guinness Book of World Records vermeldt dat bij Burntcoat Head aan het Minas Basin, een deel van de baai, het grootste gemiddelde getijdenverschil voorkomt met 14,5 meter!

Het record dat ooit werd gemeten in het Bay of Fundy, vond plaats tijdens de nacht van 4-5 oktober 1869 tijdens een tropische cycloon, genaamd “Saxby Gale”. Het enorme verschil van 21,6 meter kwam voort uit een samenloop van omstandigheden, waarbij harde wind, abnormaal lage luchtdruk en springtij een rol speelden.

Energieturbines

De verplaatsing van de enorme watermassa’s die met het veranderen van de getijden veroorzaken, is hier een unieke mogelijkheid om met behulp van turbines energie op te wekken. Tijdens de 12,4 uur durende getijdenstroom, stroomt er meer dan 100 miljard ton water de baai in en uit. Met die stroming kan enorm veel energie worden opgewekt.

Momenteel worden er testen uitgevoerd. Dit project wordt geleid door het Fundy Ocean Research Center for Energy (FORCE).

De technologie is relatief eenvoudig. Een turbine wordt onder water geplaatst op een plaats waar de getijdenstroom erg krachtig is. Naarmate de bladen van de turbine in beweging komen, creëren ze energie die een elektrische generator voedt. Van hieruit gaat de gegenereerde stroom via een kabel naar het vasteland waar de stroom wordt toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk.

Hopewell Rocks

De Hopewell Rocks, ook Flowerpot Rocks genoemd, zijn rotsformaties die zijn ontstaan door de getijdenerosie. Door deze erosie hebben zijn hun bijzondere vorm gekregen in de vorm van omgekeerde bloempotten. Deze rotsen zijn te vinden in een heel klein nationaal parkje langs de Bay of Fundy, het Hopewell Rocks National Park in New Brunswick.

Bij eb kun je via een trap naar beneden en over de oceaanbodem wandelen rond de rotsen. Met een klok bovenaan de trap wordt aangegeven hoe laat je weer naar boven moet, want het opkomende tij gaat razendsnel.

Elephant Rock

Op 14 maart 2016 stortte een van de rotsen van de Hopewell Rocks deels ineen. De Elephant Rock kon de erosie niet langer weerstaan en er stortten zich enkele stukken op de oceaanbodem. Hoewel er niemand aanwezig was tijdens de gebeurtenis, zeggen parkwachters dat er ongeveer 100 tot 200 ton rots in elkaar stortte.