fbpx
Kettle Valley Railway

Fietsen in British Columbia: Kettle Valley Railway en Myra Canyon

aug 13, 2021 | Canada

De Kettle Valley Railway is een geweldig fietstraject in British Columbia, Canada en strekt zich uit over een totale afstand van 600 kilometer. Het traject bestaat uit een voormalig spoorwegbed dat dateert uit de tijd dat de mijnindustrie nog actief was in deze regio. Zeker wanneer je wilt fietsen in British Columbia, dan is dit dé absolute aanrader!

Over de Kettle Valley Railway

De Kettle Valley Railway ligt grofweg tussen Midway en Hope in British Columbia. Het mooie van het traject is dat er geen steile stijgingen en dalingen in voorkomen. Dit komt doordat dit zo is bepaald bij de aanleg: een spoorwegbedding mocht een maximaal stijgings- en dalingspercentage hebben van 2,2%. Daarmee is het gehele parcours dus ook toegankelijk voor beginners.

Natuurlijk is het een hele uitdaging om het gehele fietstraject af te leggen, dus natuurlijk kun je er ook voor kiezen om delen van het parcours te fietsen. Daarbij kun je onderweg overnachten in hotels, op campings of in lodges. Daarnaast is het natuurlijk ook een mooie optie voor een leuk dag-uitje met het gezin.

Zeker wanneer je een echte fanatieke fietser bent, dan kan je naast de 600 kilometer van de Kettle Valley Railway op diverse plekken andere spoorwegbeddingen berijden, die weer vertakkingen zijn van de oorspronkelijke route.

Wat kun je verwachten?

Deze corridor door de bergen leidt je door een zeer gevarieerd landschap met prachtige uitzichten. Zo kom je langs dichtbeboste berghellingen en door een stukje woestijn (het enige in heel Canada). Onderweg kom je door diverse tunnels en rijdt je over hoge brugdelen. De beroemdste sectie van de route is de Myra Canyon.

Myra Canyon

Het deel van de Myra Canyon is verreweg het drukst bereden deel van de totale route. Dit stuk is 22 kilometer lang, waarbij je onderweg over maar liefst 18 bruggen komt en door twee tunnels.

De hoge bruggen en afgronden zullen voor de mensen met hoogtevrees een uitdaging zijn, maar wees gerust, want alle bruggen zijn in prima staat. Ze worden zeer goed onderhouden.

Historie Kettle Valley Railway

Toen in 1877 in het Kootenay gebergte voor het eerst zilver werd gevonden, gaf de Canadese regering opdracht om het moeilijk bereikbare gebied te verbinden met het spoorwegnet. In 1898 was de verbinding gemaakt met het spoorwegnet vanuit Oost-Canada.

Vanaf het jaar 1910 werd begonnen met de aanleg van de verbinding met het spoorwegnet aan de westkust. Dit was de Kettle Valley Railway. De spoorlijn werd voltooid in 1916 en tot 1949 was dit spoorwegtraject tevens de eenvoudigste manier om naar de westelijk gelegen steden te reizen. Toen in 1949 Highway 3 werd aangelegd, was het vervoer van reizigers niet langer rendabel. In 1964 reed de laatste trein over de Kettle Valley Railway.

Vanaf die tijd heeft de spoorlijn flink geleden onder het weer en bosbranden. Strenge winters, veel sneeuw en flinke wildfires hebben de route op vele plekken verwoest.

Gelukkig werd besloten de route nieuw leven in te blazen en in de loop der tijd is alles aan het traject opgeknapt. Tegenwoordig is het een populaire en druk bezochte plek voor recreatie en wordt deze bezocht door fietsers vanuit de hele wereld.