Burning Man festival

Bezoek het Burning Man Festival in de Blackrock Desert

sep 11, 2017 | USA

Het Burning Man festival is een jaarlijkse terugkerend evenement dat plaatsvindt bij Black Rock City, een tijdelijke stad die in de Black Rock Desert in Nevada is opgericht. Het evenement richt zich vooral op de principes van ‘gemeenschap’ en ‘kunst’. De 10 beginselen die hieraan ten grondslag liggen zijn: ‘radicale’ omvatting, zelfvertrouwen en zelfexpressie, samenwerking, maatschappelijke verantwoordelijkheid, vrijgevigheid, gelijkheid, deelname, recht-door-zee en ‘niets achterlaten’.

Geschiedenis Burning Man festival

Burning Man werd voor het eerst gehouden in 1986 op Baker Beach in San Francisco. In feite was het een feestje van een vriendenclub, dat zich elk jaar uitbreidde door een toenemende belangstelling. Tegenwoordig is het een festival dat een week duurt  en bezoekers trekt van over de hele wereld.

Bij Burning Man verkennen de bezoekers verschillende vormen van artistieke zelfexpressie als viering voor de samenkomst van alle bezoekers. Participatie is een belangrijke voorwaarde binnen de gemeenschap; onbaatzuchtige uiting van de unieke talenten om anderen te vermaken wordt aangemoedigd.

Creativiteit en kunstzinnigheid

De creatieve uitspattingen van de organisatie en de bezoekers uiten zich in experimentele en interactieve sculpturen, bouwsels, prestaties en kleurrijk beschilderde auto’s. Natuurlijk ontwikkelt de technologie zich voortdurend en ook het Burning Man festival groeit daarin mee. Tegenwoordig worden prachtige 3D projecties getoond en alles is gebaseerd op het jaarlijkse thema dat de organisatie van tevoren aankondigt.

Traditioneel wordt op de zaterdagavond van het evenement een grote houten mascotte verbrand, The Man.

Leave no trace

Aangezien het festival een duurzaam karakter heeft, waarbij diverse deugden zoals vrijgevigheid en behulpzaamheid centraal staan, wordt ook het leave no trace-concept zorgvuldig nageleefd. Behalve sporen van autobanden en voetstappen in het woestijnzand, wordt al het afval zorgvuldig afgevoerd en gerecycled.

Sinds het allereerste begin is Burning Man een samenwerkingsverband waarbij mensen met verschillende achtergronden, interesses, inzichten en vaardigheden samenkomen.  Tegenwoordig kan de groeiende gemeenschap zich beroepen op een levendig netwerk dat individuen, gemeenschappen, evenementen en organisaties wereldwijd verbindt.