Gros Morne National Park

Highlights van Gros Morne National Park

okt 16, 2017 | Canada

Gros Morne National Park op Newfoundland, Canada heeft een vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En dat is niet voor niets. Hier vind je uniek natuurschoon met kliffen, fjorden, watervallen en zandstranden. Kortom, Gros Morne is een geweldige reisbestemming.

De geologie in Gros Morne National Park

Het park is vernoemd naar de op een na hoogste bergtop van Newfoundland: Mount Gros Morne (806 meter). Deze berg is een deel van de Long Range Mountains, die zich uitstrekken langs de westkust van Newfoundland. De bergketen bestaat uit de restanten van de bergketen die zich 1,2 miljard jaar geleden vormde.

In het park kun je goed zien hoe de bodem zich heeft ontwikkeld onder invloed van bewegende aardschollen en vulkanische activiteit die hier miljoenen jaren lang heeft plaatsgevonden. De diepe aardkorst van de oceaan en de mantel van de aarde liggen hier namelijk bloot.

zandsteen. Deze steenachtige ondergrond vormt geen goede basis voor een gevarieerde vegetatie. Er groeien daardoor maar weinig planten en op sommige plekken groeit zelfs helemaal niets en doet de omgeving woestijnachtig aan. Bonne Bay en de Table Lands zijn hiervan de beste voorbeelden zijn.

Highlights in Gros Morne National Park

De Table Lands

De Table Lands liggen tussen de plaatsjes Trout River en Woody Point. Dit deel van het park lijkt wel  een dorre woestijn en staat in schril contrast met het beeld dat weel mensen hebben van het weelderig groene Newfoundland.

De Table Lands bestaan uit een gesteente met de naam peridotiet, deze rotssoort is afkomstig uit de aardmantel en is een paar honderd miljoen jaar geleden aan de oppervlakte gekomen. Het bevat zeer weinig calcium maar aanzienlijke hoeveelheden ijzer die de rotsen een typisch rode roestkleur geven.

Western Brook Pond

Western Brook Pond is een unieke zoetwaterfjord. De kloof heeft zich tijdens de laatste ijstijd gevormd onder invloed van de gletsjers, maar voordat de gletsjer de zee bereikte zette de dooi in, waardoor de fjord nooit in verbinding is gekomen met de zee.

De 30-kilometer lange fjord werd echter wel met het smeltwater van de gletsjer gevuld. Het bijzonder heldere water geeft de fjord een magisch aanzien en het is dan ook een bijzondere ervaring om hierin te zwemmen.

Wildlife in Gros Morne

Sinds rond het jaar 1900 elanden opnieuw werden uitgezet in Newfoundland opnieuw werden uitgezet, is de populatie flink toegenomen. Andere wilde dieren die je in het park kan tegenkomen zijn onder andere kariboes, zwarte beren, vossen, poolvossen, hazen, eekhoorns, lynxen, rivierotters en bevers.

De baai St. Pauls Inlet is een goede plek om zeehonden en kleine walvissoorten te spotten. Je kan hier bijvoorbeeld per kajak op zoek gaan naar pilotwhales en bultruggen.