fbpx
Highlights van de Icefields Parkway

Highlights van de Icefields Parkway

mei 5, 2017 | Canada

De Icefields Parkway is de schilderachtige bergsnelweg door de Canadese Rockies die absoluut deel moet uitmaken van je reis door West-Canada. De prachtige route staat ook wel bekend als Highway 93 en loopt tussen het beroemde meer Lake Louise en het gezellige bergstadje Jasper.

Highway 93 begint eigenlijk helemaal in het zuiden van de VS, in Arizona. Het stuk tussen Lake Louise en Jasper heeft de naam Icefields Parkway, vernoemd naar de Columbia Icefield, die halverwege de route ligt.

De weg is bereikbaar vanuit het zuiden via de Trans Canada Highway, die helemaal van oost naar west loopt, en in het noorden, bij Jasper, via de Yellowhead Highway. De route is 230 kilometer lang. Het advies is om de highlights van de Icefields Parkway op je gemak te verkennen. De beste manier is om dit vanuit het zuiden vanuit Banff te doen en vanuit het noorden vanuit Jasper, aangezien er langs de weg nauwelijks accommodatie beschikbaar is.

Highlights van de Icefields Parkway

De Crowfoot Glacier: de Crowfoot glecier is een gletsjer in Banff National Park, gelegen op ongeveer 32 kilometer ten noordwesten van Lake Louise. De gletsjer is goed vanaf de weg te zien en ligt aan de noordoostelijke flank van Crowfoot Mountain. Het smeltwater van de Crowfoot gletsjer voedt de Bow River. Deze rivier stroomt voor een groot deel door Banff National Park via het plaatsje Canmore naar de lager gelegen Great Plains.

De Crowfoot Glacier is sinds het einde van de Kleine IJstijd aanzienlijk geslonken. Tegenwoordig heeft de gletsjer een oppervlakte van zo’n 1,5 km².

De Bow Summit: de Bow Summit is een 750 meter hoge bergtop bij Peyto Lake. Het is even een stukje lopen en klimmen (wel goed toegankelijk) vanaf de parkeerplaats, maar eenmaal op het uitkijkpunt aangekomen word je beloond met een uitzicht op Peyto Lake dat je niet snel meer zal vergeten.

Als je dacht dat al die mooie gletsjermeren in de reisgidsen en op internet zijn gefotoshopt, dan heb je het mis. Dit meer is zó knalblauw, je gelooft je eigen ogen niet!

Mistaya Canyon: De Mistaya Canyon is een dal dat is uitgelseten door de Mistaya River. In de geerodeerde kloof vind je karakteristieke rotswanden en die maken de canyon tot een geliefde attractie voor toeristen, mede door de eenvoudige bereikbaarheid vanaf de Icefields Parkway. Via een 500 meter lang pad vanaf de parkeerplaats is de canyon te bereiken.

Columbia Icefield: De Columbia Icefield is het grootste ijsveld van de Rocky Mountains en ligt precies op de grens van Alberta met British Columbia. Daarmee ligt het ijsveld ook op de Continental Divide, de scheiding waarmee het ijsveld enerzijds smeltwater levert dat naar de Pacifische Oceaan stroomt, anderzijds smeltwater dat naar de Atlantische Oceaan stroomt.

Met een oppervlakte van ongeveer 325 vierkante kilometer en een dikte die varieert van 100 tot 365 meter, is het ijsveld ronduit imposant te noemen.

Het ijsveld bestaat uit een achttal gletsjers, waarvan de Athabasca Glacier vanaf de Icefields PArkway zichtbaar is. Vanaf het Visitors Center kun je met een enorme bus met grote wiel over de gletsjer rijden.

 

Parker Ridge Trail: De Parker Ridge Trail is prachtige wandelroute waar je kunt genieten van geweldige uitzichten. De 2,7 kilometer lange route is eenvoudig van aard en daardoor ook geschikt voor gezinnen met kinderen.

Het mooiste deel van de wandeling is waarschijnlijk het uitzicht op de enorme Saskatchewan Glacier, de gletsjer die de Saskachewan River voedt. Daarnaast zijn er een aantal prachtige sneeuw- en ijspieken te zien. Ook imposant zijn de uitzichten op Mount Athabasca en Hilda Peak in het westen.

Athabasca Falls: Ongeveer 30 kilometer ten zuiden van het stadje Jasper ligt de Athabasca Falls. Deze zeer krachtige waterval perst zich door een smalle kloof. Het is indrukwekkend om te zien hoe het water krachtig in de diepte dondert. Het geweld kun je hier vanaf de rondom de waterval aangelegde paden van zeer dichtbij ervaren.

De kloof die is uitgehouden door de waterval is ontstaan door een zachte laag kalksteen die in de loop van duizenden jaren is weggesleten. De laag hard kwartsiet blijft over.

Athabasca falls kun je vanaf een flink aantal plaatsen uitstekend fotograferen door de goed begaanbare paden en platforms die er zijn aangelegd door Parks Canada. Vanaf de Icefields Parkway ben je in 5 bij de waterval.

Tijdens de zomer maanden kom je natuurlijk niet alleen voor de highlights van de Icefields Parkway. De kans dat je hier wildlife is zo groot, dat je bijna een 100% garantie krijgt. Als je hier tijdens de zomer geen wilde dieren hebt gezien, dan heb je echt heel slecht opgelet.

Vaak zie je onderweg auto’s langs de weg staan met toeristen die de dieren willen fotograferen of filmen. Kortom, Highway 93 in Alberta, Canada is een absoluut hoogtepunt van je reis naar West-Canada, een hoogtepunt dat je absoluut niet mag missen.