Powwow

Bezoek een Powwow van de First Nations

sep 18, 2017 | Canada

Een powwow (ook pow wow of pow-wow) is een sociale bijeenkomst die wordt gehouden door veel verschillende First Nations gemeenschappen in Canada. Het woord is afgeleid uit de Narragansett taal, het woord powwaw betekent “spirituele leider”.

Ook tegenwoordig organiseren de indianen nog altijd powwows en zeker als toerist is het dan ook geweldig om te zien en mee te maken hoe de indianen samenkomen, dansen, zingen en hun cultuur eren.

Powwows kunnen zowel in besloten kring worden gevoerd als in het openbaar, waar veel bezoekers op afkomen. Het ene festival duurt slechts een dag, andere duren meerdere dagen.

Toen ik zelf voor het eerst een powwow bezocht van de Saugeen First Nation in Ontario, had ik het geluk met het 40-jarig jubileum dat deze First Nation vierde. Er werd groots uitgepakt, waarbij er met volle overgave werd gedanst en er indrukwekkende rituelen werden opgevoerd. Ook waren er veel leuke kraampjes waar je First Nation kunst kon kopen. Tip: let hierbij op, want sommige dingen kunnen problemen opleveren bij de douane! Zoek dat van tevoren dus even goed uit.

Te zien op een powwow van de First Nations

Vrijwel altijd is er een drumgroep aanwezig voor de muzikale omlijsting en om de dansers te ondersteunen. Hierbij worden traditionele liedjes gezongen en wordt er gedanst. Natuurlijk zijn alle deelnemers prachtig gekleed in traditionele kledij.

Bijna altijd passeren een aantal vaste rituelen de revue, zoals een openingslied, een vlaggenlied en een overwinningslied. De opbouw van het festival gebeurt meestal volgens een vaste standaard, waarbij er in een cirkel een dansarena is. Daarnaast zit de Master of Ceremony, samen met de drummers en de dansers. Deze arena is omringd met gezellige kraampjes waar je frybread en indiaanse taco’s kunt kopen. En natuurlijk staan er veel leuke kraampjes met muziek, sierraden, souvenirs, kunst, kralenkettingen en leren kleinigheidjes.

Wil je een powwow bezoeken? Ik kan het je van harte aanraden, aangezien het een prachtige ervaring is.