Skagway

Ontdek het authentieke Skagway, Alaska

okt 9, 2017 | USA

Skagway is een klein stadje in het zuidelijke deel van Alaska, vlakbij de grens met Canada. Hoewel het stadje slechts duizend inwoners heeft, is er vrijwel altijd een gezellige drukte, met name tijdens de zomer.

Skagway ligt in een prachtige regio en trekt jaarlijks zo’n 700.000 bezoekers. Deze toeristen komen hier voornamelijk per cruiseschip, aangezien er slechts een weg naartoe loopt. Naast de prachtige natuur is er in het stadje ook veel cultureel erfgoed te zien, die met name gerelateerd is aan de tijd van de goldrush, eind vorige eeuw.

Op cruise maar Alaska

Een cruise naar Alaska is natuurlijk een prachtige manier om de afgelegen kustplaatsen van Alaska te kunnen bezoeken, zeker aangezien het in dit deel van de kust ontbreekt aan infrastructuur over de weg.

Skagway is een populaire stop voor cruiseschepen die de noordelijke Inside Passage afleggen. De weelderige regenwouden die het stadje omgeven en de rijke historie van het stadje hebben een enorme aantrekkingskracht.

Skagway en de Gold Rush

Skagway was tijdens de goldrush eind negentiende eeuw een belangrijke plek waar veel gelukszoekers aan land kwamen vanuit de Lower 48. Nadat de vaak overvolle boten waren aangemeerd. Moesten de goedzoekers nog een barre tocht afleggen naar de goudvelden in het noorden.

Het was 29 juli 1897 toen het eerste schip met goudzoekers aanlegde in Skagway. Binnen een maand waren duizenden gelukszoekers in Skagway aan land gezet. Met deze aanwas van bezoekers groeide Skagway als kool en binnen enkele weken werden winkels, saloons en kantoren gebouwd. Binnen een jaar was Skagway gegroeid tot een stad van achtduizend inwoners

Highlights van Skagway

Tegenwoordig is Skagway een gezellig toeristisch stadje, waar de meeste inwoners leven van het toerisme. De historische gebouwen en musea bieden een mooi inkijkje in de lokale cultuur en ook een wandeling in de prachtige natuur is prachtig om te maken.

De Chilkoot Trail

De legendarische Chilkoot Trail is een wandelroute die op 12 kilometer buiten Skagway begint. De route loopt helemaal naar de Klondike in Yukon, Canada en begint met de Golden Stairs, de eindeloze klim de kustbergen in. Natuurlijk kun je de route niet lopen als je de stad per cruiseschip bezoekt, maar met een pendeldienst kun je in ieder geval de prachtige Golden Stairs zien.

White Pass & Yukon Route Railroad

De White Pass & Yukon Route Railroad werd aangelegd vanaf 1897 ter vervanging van onder andere de Chilkoot Trail. Tegenwoordig kun je per trein een klein deel van de route afleggen over de White Pass.

Ruïnes van Dyea

Dyea was tijdens de hoogtijdagen van de goudkoorts net zo’n stadje als Skagway, maar toen de White Pass & Yukon Route Railroad was voltooid, stierf het eens zo levendige stadje uit.

Wanneer je nu tussen de ruïnes rondloopt, is het ongelooflijk dat dit ooit een bruisende plaats was.

Skagway Museum

Dit museum is absoluut een van de highlights van Skagway. Met artefacten, foto’s en historische documenten krijg je een mooi inkijkje in de rijke geschiedenis van het stadje. Het museum is gevestigd in het prachtige stadhuis, tevens het eerste stenen gebouw in Alaska.

In het museum vind je prachtige zaken zoals een authentieke Tlingit-kano, Bering Sea-kajaks, een locomotief en een Ford AA-truck uit 1931. Ook zijn er allerlei werktuigen tentoongesteld uit de periode van de Gold Rush.