Dawson City Yukon

Dawson City, goudzoekerscultuur in het Wilde Westen

aug 21, 2017 | Canada

Dawson City is een klein plaatsje in de uitgestrekte Yukon, het uiterste noordwesten van Canada, tegen de grens met Alaska. In deze regio woedde ooit in alle hevigheid de Gold Rush, de tijd waarin duizenden Amerikanen en Canadezen naar de Yukon trokken om hun geluk te beproeven.

Dawson City was het centrum van de Gold Rush. En als je het plaatsje tegenwoordig bezoekt, lijkt er in de afgelopen 100 jaar nauwelijks iets veranderd, behalve dat er nu auto’s rijden en dat er niet duizenden arbeiders rondlopen. Het uiterlijk van het stadje zou zo uit een westernfilm kunnen komen.

Heb je je ooit afgevraagd hoe het is om op een filmset te leven? Begeef je dan in het straatbeeld van Dawson City in het Wilde Westen. De houten gebouwen, de stoffige straten en de ‘saloons’ zijn het decor van een schitterende belevenis.

Historie van Dawson City

Dawson City was de Ground Zero van de goldrush, die plaatsvond in het laatste decennium van de negentiende eeuw. Destijds beproefden tienduizenden goudzoekers hun geluk en gingen op zoek naar goud in de directe omgeving van Dawson en Klondike. Het kleine gehuchtje veranderde in veel te korte tijd van een paar kleine huisjes in een bruisende stad met meer dan 30.000 inwoners, waar dronken goudzoekers hun vermaak zochten in nachtclubs en saloons.

Het was een vieze, ongeorganiseerde gemeenschap, waar veel ziekte was. De meesten waren na een barre reis naar het noorden zeer verzwakt en vaak weer genoodzaakt huiswaarts te keren, aangezien ze geen of te weinig goud hadden gevonden om in hun onderhoud te voorzien.

Veel panden van historische waarde zijn bewaard gebleven en bieden tegenwoordig een woonplaats voor de ongeveer 1.300 inwoners die dit schitterende culturele erfgoed in ere houden.

Bezoek aan Dawson City

Bij een bezoek aan Dawson City is het zeker aan te raden een kaart van de omgeving op te pikken bij het Visitor Information Centre. Je kan je ook aanmelden bij Parks Canada voor een gegidste wandeltocht om meer te leren over de geschiedenis van de stad. Bezoek ook zeker de S.S. Keno, een stoomboot die vroeger dienst deed als bevoorradingsschip op de Yukon River.

De meeste gebouwen staan hier reeds tientallen jaren, maar zijn nog steeds operationeel als hotel, bar of winkel. Er is zelfs een voormalig bordeel genaamd Bombay Peggy’s, dat tegenwoordig is omgebouwd tot een prachtige herberg.

Een bezoek aan Dawson City is pas compleet als je de Bonanza Creek hebt bezocht. Deze kreek ligt op slechts een klein stukje rijden van het stadje. De Bonanza Creek was de plaats waar de vondst van een klein klompje goud ooit zorgde dat de regio Klondike/Dawson City binnen een jaar tijd explodeerde.

Bij Free Claim #6 kan je je geluk beproeven en jezelf de vaardigheid van ‘panning’ eigen te maken. Ook een uitstapje naar de National Historic Site ‘Dredge No. 4’ is de moeite waard. Hier kun je in close-up een monstermachine zien die van 1913 tot 1940 dienst deed voor goudzoekers. Deze machine heeft bepaalde mensen steenrijk gemaakt!

Nachtleven in Dawson

De bekendste bar is het Downtown Hotel is de beruchte Sourtoe Cocktail Club, waar je een shot kan nemen met een echte menselijke teen. Sinds 1973 worden deze iconische cocktails geserveerd. Vanuit de hele wereld worden geamputeerde tenen gedoneerd aan de bar om de traditie voort te kunnen zetten.

Hoe kom je in Dawson City?

Vanaf de stad Whitehorse is het ongeveer zes uur rijden over de Klondike Highway. Dus wil je van de goudzoekerscultuur proeven? Bezoek dan zeker een van meest iconische goudzoekersplaatsjes ter wereld: Dawson City.