fbpx
Old Quebec

Ontdek Old Quebec City

jul 24, 2017 | Canada

Het schilderachtige Old Quebec is het oude stadscentrum van Québec City. Het oorspronkelijke karakter van de gebouwen, de mensen, de warme sfeer en de gezelligheid geven bij het authentieke Quartier Champlain een uniek vakantiegevoel. Het lijkt zelfs een beetje of je in de middeleeuwen in een Frans stadje loopt!

Sinds de oprichting van Québec in 1608, is Quartier Champlain uitgegroeid tot een klein dorpje. De buurt was vernoemd naar de Franse ontdekkingsreiziger die een kleine nederzetting had gesticht op de plaats waar later Québec zou ontstaan.

Gelegen aan de voet van de hoge rots, vlakbij Château Frontenac, ligt een gezellig straatje, genaamd Rue de Petit Champlain. Eigenlijk is de hele omliggende buurt supergezellig. Al de kleine boetiekjes, gezellige kleine winkeltjes met snuisterijen en ambachten zijn karakteristiek voor deze buurt.

Geschiedenis van Old Quebec en Petit Champlain      

Tot de zeventiende eeuw was de Rue de Champlain niet veel meer dan een pad dat leidde naar de fontein van Champlain. Toen in de negentiende eeuw in Ierland hongersnood uitbrak en veel Ieren naar Canada trokken om daar te werken in de scheepsindustrie, noemden zij het straatje “Little Champlain Street”. De franstaligen vertaalden dit letterlijk naar Rue du Petit Champlain.

‘Petit’ heeft dus niets te maken met een kleine Champlain, een kleine ontdekkingsreiziger, zoals veel mensen denken.

Halverwege de 19e eeuw bevolkten veel van de Ierse migranten de buurt, maar raakten de altijd zo sierlijke huisjes vervallen en veranderde de buurt in een achterbuurt. De panden versoberden en vielen zelfs in elkaar. Toen in de 20e eeuw de scheepvaart ook nog afnam, raakte de buurt van Rue du Petit Champlain verder in de penarie en verliet men massaal de buurt.

Ramen werden dicht getimmerd en in de jaren 60 was het zelfs nodig om met metalen platen het metselwerk bijeen te houden om instorting te voorkomen.

Tijdens de zeventiger jaren besloten twee ondernemers een paar panden te kopen en deze een facelift te geven. In 1985 besloot een groep van meer dan 50 zakenmensen de schouders onder het project te zetten en de buurt te herstellen in oorspronkelijke staat.

Tegenwoordig trekt Old Quebec en vooral het straatje Rue du Petit Champlain jaarlijks honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld. Tip: ga hier rond Kerst naartoe, want dit is wellicht nog wel romantischer dan Parijs met Kerst.