fbpx

You can in Portland (Oregon)

okt 17, 2017 | USA

Waarschijnlijk niet de eerste bestemming waar u aan denkt bij de Verenigde Staten van Amerika. Alhoewel deze bestemming begin dit jaar meer bekendheid heeft verkregen door het televisieprogramma ‘Wie is de Mol?’. Voor wie dat gemist heeft, vertellen we u graag meer:

Alles in deze groenste stad van Amerika is verantwoord, milieubewust en ‘eco’. Een grote benzineslurpende auto? Liever een designbike. Met natuurlijk een kistje voor de groenten die de inwoners van deze fijne stad op de Portland’s Farmers Market kopen. Restaurants verbouwen vaak hun kruiden, fruit en groenten in hun eigen groentetuin. Vlees komt van lokale boeren en koffie van Stumptown Coffee Roasters. Shoppen doe je hier overal taxfree en er zijn meerdere leuke wijken te ontdekken: de Willamette-rivier verdeelt Portland in een east- en westside. Wil je jonge designers ontdekken, dan is de Eastside de perfecte plek. Aan de andere kant van de rivier moet je in de omgeving van het Ace Hotel zijn. Ace is een van de coolste hotels van Amerika, het gehele interieur is van gerecycled materiaal. Noordelijk van het Ace Hotel ligt het Pearl District. Hier vind je de vele leuke barretjes en restaurants of probeer een gerecht uit bij een van de vele foodcarts. Breng daarnaast een bezoekje aan een urban winery, de Pinot Noir is overheerlijk. Houd je meer van bier? Er zijn inmiddels meer dan 75 micro-bierbrouwerijen waar je geniet van lokale biertjes. Deze stad heeft een Europees karakter, de stad is makkelijk beloopbaar. Inwoners zijn zich bewust van een gezonde levensstijl en zeer sportief (zoveel fietsers zie je in geen enkele andere Amerikaanse stad!). Dat laatste kan ook niet anders met alle outdoor-mogelijkheden binnen handbereik. Portland is de ‘gateway to nature’: een indrukwekkende kustlijn óf besneeuwde bergen op iets meer dan een uur rijden.

Mt. Hood & Columbia River Gorge
Een outdoor-walhalla vind je in dit gedeelte van Oregon. Rondom Mt. Hood (3426meter hoog), op slechts 90 km rijden van Portland, kun je vele activiteiten uitoefenen. De vulkanische top is zeer geschikt voor wandelingen, fietstochten en in de winter kun je er allerlei wintersporten beoefenen. Daarnaast is de Columbia River Gorge de rivierkloof die Washington State van Oregon scheidt. Door de altijd aanwezige ‘steady’ wind is deze rivier voornamelijk populair bij wind- en kitesurfers. Ook al ligt deze sport je niet, het is een prachtig gezicht om al die surfers te zien, waarbij de ene nog meer stunten uithaalt dan de ander.

Oregon Coast
De beroemde kustlijn van Oregon is bijna zeshonderd kilometer lang en voor iedereen vrij toegankelijk (in tegenstelling tot de stranden van Californië). Deze kustlijn is werkelijk ongerept: adembenemende uitkijkpunten en indrukwekkende rotspartijen waar de zee tegenaan knalt. Op de stranden kan je heerlijk uitwaaien, drijfhout verzamelen, vliegeren of met de kinderen en honden spelen. Er zijn vele interessante kustplaatsen te bezoeken. Bijvoorbeeld het rustieke Cannon Beach, hier schilderen kunstenaars strandgezichten die te koop zijn in de vele kleine galerieën en vind je de trekpleister Haystack Rock – een enorme rots in de zee. Of ga naar Depoe Bay waar je een Whale Watching tour kunt maken. Hier vind je ook sprouting rocks: als de golven tegen de rotsen slaan lijken ze te zijn verdwenen, maar dan in één keer komen ze door gaten in de rotsen naar boven en spuiten als fonteinen meters hoog met, als de zon er is, een regenboog. Ga glasblazen in Newport en vergeet zeker niet te gaan eten bij een van de vele visrestaurants. De honderden zeehonden die op de pier liggen te zonnebaden zijn ook zeker een foto waard. Shoppen doe je in een van de leuke boetiekjes en goed nieuws: er is geen sales tax op kleding en schoenen in Oregon.

Painted Hills
De Painted Hills bestaan uit een verzameling van zandheuvels met gekleurde aarde. De heuvels worden vaak aangeduid als de kroonjuwelen van de regio vanwege de spectaculaire kleuren en bijzondere patronen. De kleuren veranderen bij verschillende lichtinvallen, het weer en de seizoenen. Het mooiste kleureneffect van geel, goud, zwart en rode tinten zie je in de namiddag. Maar elke keer dat je deze must-see bezoekt zul je andere kleuren zien. De Painted Hills vormt samen met Clarno Unit en de Sheep Rock Unit het John Day Fossil Beds National Monument, een park van 57 km2 dat bekend staat om de vele fossiele vondsten die er zijn gedaan, van zowel planten als dieren in een periode van 44 miljoen tot 7 miljoen jaar geleden.

Smith Rock
Natuurwonder Smith Rock bestaat uit versteende bergen van vulkanische as. De bergen, gelegen in Central-Oregon, zijn zo steil dat alleen ervaren klimmers aan de indrukwekkende klim durven te beginnen. Dit gedeelte van Oregon doet je denken aan de woestijn, met een droog klimaat en 300 dagen zon per jaar. Naast klimmen kan je hier een prachtige hike maken of mountainbiken terwijl de adelaars en valken boven je vliegen en je otters en bevers ziet zwemmen in de rivier. Deze regio is een waar outdoor-walhalla: golfen, grotten bezoeken, fietsen, suppen op de Deschutes rivier of skiën op Mt. Bachelor, het kan hier allemaal. Er zijn vijf scenic bikeways voor fietsliefhebbers met namen als Madras Mountain Views en Sisters tot Smith Rock. Wandelaars kunnen een hike maken op de lava grond bij Newberry Crater National Volcanic Monument, waar astronauten hebben getraind voor het lopen op de maan. Bierliefhebbers kunnen naar een van de 28 bierbrouwerijen, alleen in het stadje Bend vind je er al 22 en er komen er nog steeds meer bij.

Wallowas bergen           
In het noordoosten van Oregon vind je de besneeuwde bergtoppen van het Wallowas gebergte. Dit gebergte is minder bekend en daardoor een verademing voor de ervaren skiër. Er zijn weinig skiliften, maar de stevige klim naar de top wordt beloond met sneeuw tot aan je knieën. Bovendien heb je hier prachtig uitzicht met aan de ene kant zicht over de woestijn en het land waar de indianen leven en aan de andere kant kijk je voorbij Hells Canyon (het diepste ravijn van Amerika) zo de naastgelegen staat in. Sommige zeggen zelfs dat je ook de staat dáárnaast kan zien liggen. Je kan hier paardrijden naar de top van de bergen, maar de snelste manier is met de kabelbaan die over Wallowa Lake Village gaat naar de top van Mt. Howard op ruim 1.000 m hoogte. Het landschap is hier onaangetast, je waant je in de tijd van de pioniers die met paard en wagen het land ontdekte. Langs de Oregon Trail route vind je verschillende spooksteden en ranches. Hier kun je even in het leven duiken van een echte cowboy.

Crater Lake
Dit kratermeer heeft prachtig helderblauw water, een echte must-see. Het meer is met 594 meter het diepste meer van Amerika en was vroeger een vulkaan die zo hevig uitbarstte dat er een enorme krater overbleef waar Crater Lake haar naam aan dankt. In de zomermaanden maak je hier een prachtige wandeling of boottocht of kan je picknicken met fantastisch uitzicht. In de wintermaanden kan je cross-country skiën, snowshoeing of een sneeuwscooter tocht maken. Bij hevige sneeuwval heb je kans dat wegen en faciliteiten gesloten zijn, maar het is zeker een bezoekje waard om het meer in bevroren toestand te zien en bedekt met sneeuw. Crater Lake ligt in Zuid-Oregon waar je ook de ruige Rogue River, verschillende grotten, wijngaarden, chocolademakers en kaasmakers vindt, bovendien kan je van februari tot oktober in Ashland het wereldberoemde Oregon Shakespeare Festival bezoeken.

Er is een  dagelijkse directe vlucht van Amsterdam naar Portland met Delta/KLM. Voor meer informatie ga naar: www.TravelPortland.com en www.TravelOregon.com